hyparh написа: ↑пон юли 01, 2019 12:16
Идва един момент, в който вълничките стават достатъчно ясни, след което е необходимо още съвсем леко "пипване" в същата посока, за идеално фокусиране върху подробностите по планетата. Най-трудно е когато има периодично замъгляване (редуване на хубав с лош сиинг) и човек да е фокусирал по него, вместо в периода на добра прозрачност.
Това е наистина нещо, за което да се внимава

!
Относно FPS - при ROI 640 х 480 , GAIN 75-80% за L, R, G , 80-85% за B , хистограма на 60% , експонацията ми позволява да снимам с 85-80 фпс , но реално гледам да е около 60. Дали е съвпадение или не, но съм имал по-добри резултати при 60, от колкото при 80 фпс. Т.е. хистограмата ми е ок, намалявам Gain-a и компенсирам с експонация... , за да намаля шума. Още не мога да си изготвя и стратегия за събраните кадри - да ги лимитирам по време или на кадри, но май-най добре е лимит от 4000 на канал, защото LRG се събират по-кратко от минута и да има време за синия ..
Ако ще правиш ъпгрейд се насочи към ASI224MC. Поне ще опитам да отделя някой лев за такова

. Цветна е, но резултатите са впечатляващи. Освен това има изключително нисък шум, при същия квантов добив и големина на пиксела, както при ASI 120.

. Интересна е и ASI 178MC/MM , но ме притеснява дребния пиксел

) .
EDIT:
За ADC - факт е, че по-малко положително влияние има при монохромното, но все пак има някакво, особено на L. Всъщност ако искаш добър L канал, при тази височина няма как да стане без ADC. Аз лично съм си направил окуляр с удължител, за да е приблизително еднакъв фокуса с този на камерата и настройвам корекцията "на око". Също така съм си сложил и ампула от нивелир, за да следя хоризонта и призмите да са на равно разстояние от него.