Ииии след дълго прекъсване, най- накрая първи тест на новата ми камера върната след ремонт от Китай, по- скоро даже заменена с нова след така наречения patter noise проблем на първите бройки на 1600mm pro.
Далеч не ми е най- любимия обект, нито е най- атрактивния като М13, но миналия месец го почнах с РГБ защото беше високо и този месец го завърших с луминанс, не ползвах никакви филтри за светлинно замърсяване, а е снимано почти от града.
Като цяло съм доволен от първата светлина, защото още всичко ми е непознато, от към настройки на камерата, обработката с моно и тн...
Нарочно го оставих леко по- ярък в средата, някак си ми се губи ефекта на звезден куп като се сливат всички звезди.
Като се заглеждам във фона и сравнявам с канона, тука при моното се усеща някак си по- голяма дълбочина, пробвах и IC434, като видях какво излезе за 50 мин. от водорода, определено цветната камера няма шанс

Телескоп:Sky Watcher Esprit 100mm
Монтировка: Ioptron CEM60
Гидиращ:ZWO 16.5mm OAG,TS 50mm Guide Scope
Камери- ASI1600mm pro, ASI224MC
Филтри: Astrodon 36mm LRGB E series Gen2 +Ha 5nm, OIII 3nm, SII 3nm, Astronomik CLS CCD 36mm
Други:ZWO EFW 36mm, Apex ED 0.65x, SESTO SENSO 2,QHY PoleMaster, Howie Glatter Laser 650nm 2" , Howie Glatter TuBlug 2''
https://www.astrobin.com/users/Misho89/