От няколко месеца насам се каня да започна това хоби и по някаква голяма случайност попаднах на този форум и честно казано съм изненадан колко много ентузиасти има в БГ. Та след месеци четене и гледане на видеа съм на мнението да започна с доста базова екипировка и да видя дали ще ми допадне и хобито и дале ще се справям с него с цялата обработка. Друг голям минус който ме лимитира е че съм в Холандия и около мен няма зона която да е под бортъл 8 (поне за сега не съм намерил).
Но въпреки това често се прибирам в БГ и там съм в района на Асеновград и селата, където е предимно бортъл 2-3 което е доста по приемливо, и ми е голям мерак да снимам от там

Та относно екипировка вече имам един никон д3300 и съм на път да си поръчам трипода на Sky Adventurer заедно с техния стартракър sky adventurer 2i който също доста хвалят и остава обектив за който си нямам и представа. Та има ли хора които снимат с никон и какви обективи ползват и могат да ми препоръчат ? Като цяло обмислям един 50мм и един 85 или 135мм, като 50мм да ползвам за Млечния Път за 85 или 135мм за по ярки обекти(и по лесни доколкото четох) като Плеядите, Андромеда и някои летни мъглявини. Но където и да съм питал и чел досега не мога да намеря препоръки за конкретни обективи в тези мм освен на бранда Samyang. Та ако някой има опит ще съм благодарен да сподели. Благодаря ви от сега и clear skies